Odjel za anglistiku

Održan je prvi Iadera Horror Hub

Iadera Horror Hub novi je projekt nastavnika/ca i studenata/ica Odjela za anglistiku posvećen analizi žanra horora stvaranjem inovativne platforme usmjerene akademski i ne-akademski orijentiranim ljubiteljima ovog uzbudljivog žanra.

Ove godine projekt je započeo dvodnevnom manifestacijom, 26. i 27. listopada, koja je okupila istomišljenike, istraživače i zaljubljenike u horor, pružajući im priliku za dubinsko razmatranje različitih aspekata ovog žanra, kao što su povijest, estetika, psihologija straha, ali i mnogih drugih zanimljivih segmenata.

Osim dvodnevne manifestacije Iadera Horror Hub planira provoditi niz drugih projekata tijekom ove i iduće godine, uključujući online edukativne resurse, izložbe, književne i filmske natječaje te interaktivne horor doživljaje.

Počelo je u četvrtak poslijepodne Treasure huntom, u kojem je nekoliko timova tražilo omotnice s uputama, od prostora u Starom kampusu do finalnog odredišta u parku Kapetanski. Na tom putu je trebalo prijeći različite izazove uz korištenje mobitela, očitavanje QR kodova, online slaganja puzzli, spaljivanja papira a zatim i načina kako proći osiguranje u Kapetanskom.

- Natjecatelji su ubačeni u jedan ambijent prema kojemu nose određene osjećaje, bilo da se radi o referadi, desetak godina neaktivnim studomatima, svečanoj dvorani, određenim predavaonicama. U njega su dodane strašne priče, legende ili povijesni događaji ovog područja poput giljotine na Kalelargi, legende o Sfingi, uklete kuće na Ugljanu, sudbine svete Stošije. Te priče mijenjaju percepciju prostora u kojem se nalazimo i pokazuju što se sve može postići igrifikacijom ili gamifikacijom, objasnio je doc. dr. sc. Zlatko Bukač, koji je sudionicima održao i prigodno predavanje „Gamifikacija užasa".

Prvi Iadera Horror Hub okončan je u novom studentskom domu okruglim stolom "Horror i cenzura", na kojemu su sudjelovali Mario Vrbančić, Marko Vučetić, Ivica Perinović i Marko Lukić.