Odjel za anglistiku

Predstavljanje knjige “Klasični film noir: Mračno ogledalo Amerike” autora Rajka Petkovića

Predstavljanje knjige “Klasični film noir: Mračno ogledalo Amerike” autora Rajka Petkovića

U Providurovoj palači predstavljena je nova knjiga Rajka Petkovića, izvanrednog profesora s Odjela za Anglistiku Sveučilišta u Zadru, naslovljena »Klasični film noir – Mračno ogledalo Amerike«. 

O knjizi su govorili izv. prof. dr. sc. Mirko Duić i njezin autor prof. dr. sc. Rajko Petković.

Klasični američki film noir jedna je od najbitnijih struja u povijesti Hollywooda koja je značajno proširila njegov stilski, narativni, ikonografski, pa i svjetonazorski repertoar. Kako je klasični holivudski stil američki nacionalni stil, a to je ujedno glavni model koji oponašaju svi nacionalni stilovi srednje struje, analiza radova koji pripadaju kanonu klasičnog film noira (1941.-1958.) trebala bi značajno pridonijeti razumijevanju kako klasičnog holivudskog stila, tako i otklona od njega. U knjizi se koriste različiti metodološki pristupi (stilska analiza, feminizam, egzistencijalizam, prostorna geografija, ocrtavanje povijesnog i društvenog konteksta) te može biti primjenjiva na niz različitih disciplina.

Knjiga je podijeljena u sedam cjelina, sadrži dvadeset analiza krucijalnih filmova noir, koji bi svi trebali poslužiti kao primjer odabranih teorijskih pristupa i tema. Kako u Hrvatskoj nema sličnih izdanja, ova će monografija nastojati upotpuniti taj prazan prostor i ponuditi argumente kako se radi o fenomenu koji je iznimno važan kako za povijest američkog i svjetskog filma, tako i za moderni film u cjelini, jer su tragovi film noira izrazito vidljivi u mnogim današnjim filmskim radovima.